Το Γραφείο Ασθενών έγινε ενός και μοιράζει….δράσεις!

Ένας χρόνος πέρασε ήδη από την ίδρυση του Γραφείου Ασθενών της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την παρουσίαση των δράσεων που έχουμε ήδη οργανώσει αλλά και των σχεδίων μας για το μέλλον.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της EAU, η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία προχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2022 στην ίδρυση του Γραφείου Ασθενών, αποτελώντας μάλιστα την πρώτη εταιρεία σε Ευρωπαϊκή χώρα που αναλαμβάνει τέτοια πρωτοβουλία. Οι δράσεις και η οργάνωση του Γραφείου παρουσιάστηκαν μάλιστα στο πρόσφατο διατμηματικό συνέδριο στα Γιάννενα, όπου επικοινωνήθηκαν και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ασθενών καθηγητή Eamonn T. Rogers, ο οποίος εξήρε το έργο του Γραφείου και πρότεινε στενή συνεργασία σε μελλοντικές δράσεις.

Σκοπός της ίδρυσης του Γραφείου Ασθενών είναι η εξωστρέφεια της ελληνικής ουρολογικής κοινότητας, η πραγματοποίηση εκδηλώσεων για την ενημέρωση του κοινού για τις ουρολογικές παθήσεις και η συλλογική μεταφορά του μηνύματος «μίλα με τον ουρολόγο σου». Ταυτόχρονα, προγραμματίζονται δράσεις σε συνεργασία με συλλόγους ασθενούς με στόχο την ενημέρωση και την στήριξη ασθενών που πάσχουν από χρόνιες ουρολογικές παθήσεις.

Ηλεκτρονικός και έντυπος….εκσυγχρονισμός!

Το Γραφείο Ασθενών προχώρησε τη δημιουργία δικού του ιστότοπου, μέσα στο επίσημο site της ΕΟΕ, όπου διατίθενται πληροφορίες για την ταυτότητα της ομάδας, τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα αλλά και τα ανανεωμένα ενημερωτικά φυλλάδια του κοινού για τις ουρολογικές παθήσεις με μορφή ερωταπαντήσεων για πιο εύκολη ανάγνωση και κατανόηση. Μέσα στην ιστοσελίδα υπάρχουν επίσης μεταφρασμένα στα ελληνικά τα περισσότερα επεξηγηματικά βίντεο της EAU για τα ουρολογικά χειρουργεία / ιατρικές πράξεις, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πιο ολοκληρωμένη επικοινωνία με τους ασθενείς. Τέλος δημιουργήθηκαν σελίδες του Γραφείου σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα, με σκοπό την μετάδοση της πληροφορίας και την επικοινωνία των δράσεων μας.

Το Γραφείο έχει επίσης προβεί σε επικοινωνία με όλα τα τμήματα της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας για την επικαιροποίηση όλων των ενημερωτικών εντύπων για τους ασθενείς και το κοινό. Σε συνεργασία μάλιστα με το τμήμα ΟΝΟΓΟ δημιουργήθηκαν, εκτυπώθηκαν και απεστάλησαν σε όλες τις ουρολογικές κλινικές της Ελλάδας ενημερωτικά φυλλάδια για την ακράτεια, τον ουροδυναμικό έλεγχο και άλλα θέματα της νευροουρολογίας.

Οργάνωση δράσεων κάθε Νοέμβριο στα πλαίσια του κινήματος “Movember”

Ο Νοέμβριος έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ο μήνας ευαισθητοποίησης για θέματα αντρικής υγείας, όπως ο καρκίνος του προστάτη και του όρχι. Από το 2003 ξεκίνησε το κίνημα “Movember”, που παροτρύνει τους άντρες να αφήσουν το μουστάκι τους ώστε να αυξήσουν την δύναμη του κοινωνικού μηνύματος. Στα πλαίσια του Movember το Γραφείο Ασθενών της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας συνδιοργανώνει κάθε χρόνο μαζί με την εταιρεία Hawkins & Brimble και το Barberia Atenes Gentlemen’s Club, εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τον καρκίνο του προστάτη. Για μία ολόκληρη εβδομάδα τα έσοδα από την περιποίηση γενειάδας διατίθενται στο κίνημα “Movember” και στην Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, ενώ οι παρευρισκόμενοι έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης και συζήτησης με ουρολόγους του Γραφείου για θέματα που αφορούν στον καρκίνο του προστάτη.

Στα πλαίσια του Movember πραγματοποιούνται παράλληλα και δράσεις σε όλη την Ελλάδα, όπως πχ η περσινή συμμετοχή του Γραφείου σε καμπάνια που οργάνωσε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λάρισας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όχι μόνο για τον καρκίνο του προστάτη αλλά και για θέματα ψυχικής υγείας. Τέλος καθ’όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου «τρέχουν» στα social media του Γραφείου ενημερωτικές καμπάνιες με inforgraphics και στατιστικά στοιχεία.

Συνεργασία με Δήμους για καμπάνιες ενημέρωσης και προληπτικό έλεγχο

Με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τον ουρολογικό καρκίνο» ξεκίνησε η συνεργασία του Γραφείου Ασθενών με το Δήμο Αθηναίων που αποτελούταν από 2 δράσεις :

1) Ημερίδα ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τον καρκίνο του ουροποιητικού, τις κοινωνικές αλλά και ψυχολογικές διαστάσεις του. Στην ημερίδα συμμετείχαν ψυχολόγοι, ουρολόγοι, εκπρόσωποι συλλόγων ενώ λόγος δόθηκε και σε ασθενείς που παρουσίασαν την εμπειρία τους και τα συναισθήματά τους αντιμετωπίζοντας τον καρκίνο.

2) Προληπτική εξέταση και ενημέρωση για τον καρκίνο του προστάτη στα ιατρεία του Δήμου Αθηναίων, με τη συμμετοχή και εξέταση άνω των 120 ατόμων.

Η ημερίδα ενημέρωσης του κοινού μεταφέρθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 και στη Θεσσαλονίκη, ενώ προγραμματίζεται να διενεργηθεί και σε άλλες πόλεις.

Συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης για τον καρκίνο του όρχι

Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση για τον καρκίνο του όρχι στις εφηβικές και μετεφηβικές ηλικίες ήταν ο στόχος της δράσης «check your balls» που οργάνωσε το Γραφείο Ασθενών σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και τη FIBA Europe στα πλαίσια του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης Νέων που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στο Ηράκλειο Κρήτης. H δράση περιλάμβανε την ενημέρωση των ομάδων για τον καρκίνο του όρχι, την αξία της αυτοψηλάφησης καθώς και τον σωστό τρόπο που θα πρέπει αυτή να πραγματοποιείται. Μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό ενώ έγινε επίδειξη της ψηλάφησης σε προπλάσματα. Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των αγώνων, ουρολόγοι βρέθηκαν σε κεντρικό σημείο του Ηρακλείου ενημερώνοντας το κοινό αλλά και τους επισήμους της οργάνωσης (μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της FIBA Kamil Novak) για τον καρκίνο του όρχι, τη συχνότητα εμφάνισης στους εφήβους και την ανάγκη για σωστή και έγκαιρη ενημέρωση. Παράλληλα, με τη συμμετοχή όλων των παικτών της Εθνικής ομάδας εφήβων και του διεθνούς μας καλαθοσφαιριστή Δ. Μωραΐτη, δημιουργήθηκε ένα ολιγόλεπτο ενημερωτικό βίντεο, το οποίο διαμοιράστηκε σε όλες τις ομάδες της διοργάνωσης και χρησιμοποιήθηκε από την Ε.Ο.Κ αλλά και τη FIBA μέσω των social media για να προωθηθεί το μήνυμα : “Check your balls”. Η δράση έτυχε μεγάλης αποδοχής τόσο από το κοινό όσο και από τους ιθύνοντες της ομοσπονδίας και προγραμματίζεται να επαναληφθεί και σε επόμενες διοργανώσεις.

Δείτε το βίντεο εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=QwabWH2ZXOs

Καμπάνιες ενημέρωσης εργαζομένων & εταιρειών

Το Γραφείο Ασθενών στα πλαίσια της κοινωνικής του αποστολής και της ευαισθητοποίησης μεγαλύτερης μερίδας του πληθυσμού για ουρολογικά θέματα ανταποκρίνεται στις όλο και αυξανόμενες σε αριθμό προσκλήσεις εταιρειών / δήμων ή άλλων δομών για διενέργεια ημερίδων ενημέρωσης. Μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας πραγματοποιήθηκε ομιλία για τον καρκίνο του προστάτη, ενώ σε συνεργασία με μεγάλη εταιρεία κατεψυγμένων προϊόντων οργανώθηκε το Νοέμβριο του 2023 ενημέρωση για τις παθήσεις του προστάτη και την αξία της πρόληψης.

Συνεργασία με συλλόγους ασθενών

Η επικοινωνία με συλλόγους ασθενών με ουρολογικές χρόνιες παθήσεις και συνδιοργάνωση δράσεων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των δραστηριοτήτων του Γραφείου Ασθενών. Πρόσφατα μάλιστα υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας που περιλαμβάνει πολλές κοινές δράσεις, η πρώτη από τις οποίες ήταν η διενέργεια ενός webinar με τίτλο «Ούρηση και Σεξουαλικότητα». Στην ανοιχτή αυτή για το κοινό συζήτηση, συμμετείχαν ουρολόγοι, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας αλλά και ασθενείς που μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους συμβάλλοντας έτσι σε αυτό που ονομάζουμε επικεντρωμένη στον ασθενή προσέγγιση της πάθησης.

Τι φέρνει το μέλλον;

Για το 2024 το Γραφείο Ασθενών προγραμματίζει νέες συνεργασίες και ακόμα περισσότερες δράσεις με μεγαλύτερη συμμετοχή και πανελλαδική εμβέλεια. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε: Δράσεις ενημέρωσης σε σχολεία : ενημέρωση των γονέων σε δημοτικά σχολεία για θέματα που άπτονται της παιδοουρολογίας και μαθητών γυμνασίου-λυκείου για θέματα σεξουαλικής υγείας και πρόληψης.

  • Καμπάνιες ενημέρωσης κοινού στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα μέσα επικοινωνίας.
  • Συνέχιση της συνεργασίας με την Ε.Ο.Κ και τη FIBA σε μελλοντικές διοργανώσεις.
  • Δράσεις συνεργασίας με τα υπόλοιπα υποτμήματα της Ε.Ο.Ε.
  • Συννεργασία με φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (κέντρα υγείας, ΚΑΠΗ) για την ευρεία ενημέρωση του κοινού και πάντα με σύνθημα «Επισκέψου έναν ουρολόγο».