Η εμπειρία της ειδικότητας σε ένα Νοσοκομείο της Ελληνικής Επαρχίας

Αρθρογραφεί ο Βαγγέλης Γεωργάκης, Ειδικεύομενος Ουρολογίας στο Γ.Ν.Λάρισας.

Βρίσκομαι στον τέταρτο μήνα της ειδικότητας της Ουρολογίας στο Κουτλιμπάνειο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Μία απόφαση η οποία αρχικά με είχε προβληματίσει, όμως τώρα, βλέποντας προς τα πίσω, μόνο κερδισμένος μπορώ να πω πως νιώθω.

Ξεκινώντας από τα θετικά στοιχεία της ειδικότητας σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο, αυτό που θα διαπιστώσει κανείς από τα πρώτα κιόλας λεπτά που θα μπει μέσα σε μία τέτοια κλινική είναι το εξαιρετικό εργασιακό κλίμα το οποίο υπάρχει. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ένιωσα να βρίσκομαι στο «δεύτερο σπίτι μου». Οι καθημερινές ‘’δουλειές’’ της κλινικής είναι πολλές, μιας και η Ουρολογική κλινική του Γ.Ν.Λ. δεν έχει πολλά να ζηλέψει από νοσοκομεία του εξωτερικού και έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει πολυδιάστατη αντιμετώπιση στα προβλήματα των ασθενών. Αυτός είναι και ο λόγος που η «ουρολογική σου ενηλικίωση» έρχεται νωρίτερα, δίπλα σε επιμελητές που έχουν μετεκπαιδευτεί σε κέντρα του εξωτερικού. Η συμμετοχή ενός ‘’νέου’’ ειδικεύομενου στο σύνολο των δραστηριοτήτων της κλινικής ξεκινάει από την πρώτη κιόλας μέρα, όπως και το όφελος που αποκομίζεις από αυτές. Κυστεοσκοπήσεις, follow-up, ενδοκυστικές εγχύσεις, ουροδυναμικός έλεγχος, εξωτερικά ιατρεία, κλινική, χειρουργεία… είναι τα πόστα που συνθέτουν την καθημερινότητα ενός ειδικευόμενου στην περιφέρεια. Ο ρόλος του ειδικεύομενου γιατρούσε καθένα από αυτά είναι κάτι περισσότερο από ενεργός καθότι συχνά το ιατρικό ανθρώπινο δυναμικό είναι εξαιρετικά περιορισμένο κάτι που αφενός απαιτεί περισσότερη σκληρή δουλεία αφετέρου όμως δημιουργεί άφθονες ευκαιρίες για επαγγελματική έκθεση και εμπειρία για έναν νεό ειδικεύομενο. Όσον αφορά τα χειρουργεία, κάτι το οποίο αναζητούν όλοι οι ειδικευόμενοι για την εκπαίδευσή τους, η εμπειρία που αποκτάς, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, είναι σημαντική και αφορά μια ευρεία γκάμα επεμβάσεων: από περιτομές και διουρηθρικά χειρουργεία έως λαπαροσκοπικές νεφρεκτομές και επεμβάσεις με εύκαμπτο ουρητηροσκόπιο.

Είναι ωστόσο όλα τόσο ιδανικά στην περιφέρεια για να κάνεις ειδικότητα;

Δουλεύοντας σε ένα από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, είναι λογικό ο αριθμός των ατόμων που εξυπηρετούνται εδώ να είναι πολύ μικρότερος από τα μεγάλα νοσοκομεία Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Μοιραία αυτό σημαίνει πως η γκάμα των περιστατικών που αντιμετωπίζεις είναι πιο περιορισμένη σε σχέση με τα νοσοκομεία του κέντρου. Σπάνια νοσήματα, εξειδικευμένες θεραπείες, καταστάσεις οι οποίες χρήζουν μιας πιο ολιστικής αντιμετώπισης και συνεργασίας με άλλες ειδικότητες, θα καταλήξουν σε μεγαλύτερα νοσοκομεία-κέντρα αναφοράς. Τέλος, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται (και πολλές εξ αυτών έχουν αποτέλεσμα) δεν είναι πάντοτε εύκολο ο ιατρικός εξοπλισμός στην επαρχία να ακολουθεί τεχνολογικά τα μεγάλα, εξειδικευμένα κέντρα.

Συνοψίζοντας, έχοντας περάσει από την Ουρολογική κλινική του Γ.Ν.Λ., θεωρώ πως η ειδικότητα στην περιφέρεια είναι μια εμπειρία η οποία μπορεί να σου προσφέρει μεγάλο όφελος και να σε προετοιμάσει πολύ καλά, όχι μόνο για τη συνέχιση της ειδικότητας, αλλά και για την πορεία μετά από αυτή.